poniedziałek, 24 lutego 2014

Herbata – roślina cudowna

Herbata – eliksir młodości, smaku i dobrego samopoczucia 
(Rudyard Kipling)  
Herbata jest produktem magicznym, być może ósmym cudem świata 
(Halizbur Rahman) 
Raczej bez soli przez 3 dni, niż bez herbaty przez jeden dzień 
(przysłowie chińskie)

         

Herbata – azjatycki wiecznie zielony krzew, wysoki do 5 metrów - herbata chińska (Camelia sinensis), lub drzewo – herbata asamska (herbata indyjska, Camelia assamica) oraz ich mieszańce: herbata gruzińska, herbata cejlońska; uprawiana (plantacje) głównie na obszarach tropikalnych dla pączków i liści na napar, zwany herbatą; znana od ok. 2 tys. lat p.n.e. Herbata – produkt spożywczy, młode listki i pączki liściowe herbaty poddane obróbce (m. in. suszenie, najczęściej fermentacja) użytkowane w postaci naparu.   (Wg hasła Encyklopedii Popularnej PWN)



  Herbata – to niewątpliwie roślina cudowna. Napój z niej niezwykły. W smaku i wartości. Według srilankijskiej dokumentacji, herbata ma mnóstwo cennych właściwości. Warto zacytować fragment z tego miarodajnego źródła: „Nasi przodkowie spożywali herbatę przede wszystkim jako lekarstwo. Powszechnie wiadomo, że gorąca filiżanka herbaty jest wciąż uważana za panaceum na wszystkie choroby... Faktem jest, że herbata jest napojem odświeżającym, który uwalnia nas od stresu, będąc naszym domowym remedium... Herbata zawiera wapń, cynk oraz magnez, a gdy dodamy do niej mleka, wzbogacimy ją o dodatkową ilość i minerałów; zawiera też dużo fluorków i polifenoli, odgrywających rolę przeciwutleniaczy. W naparze herbacianym znajduje się niewielka ilość takich witamin jak tiamina (witamina B1), ryboflawina (witamina B2), niacyna, biotyna, witamina E. I jeszcze jedno: herbata jest jednym z niewielu napojów naturalnych, który nie zawiera sodu, tłuszczy, węglowodanów, cukru, a jej wartość kaloryczna jest bliska zeru... Zawartość kofeiny w filiżance herbaty jest mniejsza o więcej niż połowę od ilości zawartej w filiżance kawy”. Tetley utrzymuje, że „herbata jest bogatym źródłem antyoksydantów”, a te „stanowią ważną część zdrowej diety”. Specjaliści (aż trudno uwierzyć!) znaleźli w herbacie 700 substancji zapachowych.

 Jakże celne jest motto autorstwa Leszka Ruma w jego źródłowej publikacji „Ilustrowany leksykon herbaty”, wypuszczonej przez wydawnictwo Kurpisz, wskazujące na absolutnie wyjątkową rolę herbaty w dziejach powszechnych. Cytat: „Każdy wie, co to jest herbata i do czego służy, ale czy wiadomo też o tym, że herbata była w przeszłości czynnikiem kulturotwórczym i natchnieniem poetów. Dla niej wymyślono porcelanę i srebrne serwisy. To przez nią znarkotyzowano świat, powstał gigantyczny przemyt w latach 1680-1784; zrewolucjonizowano przemysł stoczniowy budując jedne z najszybszych żaglowców – sławne klipery herbaciane – i wreszcie przez nią powstały Stany Zjednoczone”. Ponadto nie ulega wątpliwości, że była i jest herbata niezwykłą dźwignią biznesu. Ogrywa też wielką rolę społeczną jako wyznacznik obyczajów. Wymowny pod tym względem jest pogląd wyrażony przez George'a Orwella, wybitnego pisarza angielskiego a zarazem smakosza herbaty, w opublikowanym w 1946 roku artykule w poczytnym londyńskim dzienniku „Evening Standard”: „Herbata jest jednym z głównych czynników cywilizacyjnych Wielkiej Brytanii”. Dowodów na taką właśnie rolę herbaty nie tylko w wielkim imperium lecz na całym świecie jest całe mnóstwo. Herbatę pije świat cały. Jak podał w książce pt. „Herbata bez tajemnic” Andrzej Fiedoruk (wydawnictwo Kreator), co sekunda na świecie wypija się 14 tysięcy filiżanek herbaty! 

<script> 
function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
 target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
 target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
 target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}
disableSelection(document.body)
</script>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz