“Herbata –
Świat, Polska” – to książka o niezwykłej roślinie i jej fascynującej roli w
dziejach ludzkości. Jest – jak
to się popularnie określa" – “czytadłem”. Zawiera mnóstwo informacji, zarówno
opartych o bogate
źródła krajowe i zagraniczne oraz oryginalne, ekskluzywne materiały. Objętość
“Herbaty...” – około
150 stron znormalizowanego maszynopisu.
Według
legendy, herbatę odkrył cesarz Chin Shen Nung, który zachwycił się przypadkowo
zrobionym naparem.
Było to 5000 lat temu. Według danych encyklopedycznych zapisana historia herbaty
liczy “tylko”
3000 lat. W książce przytoczonych jest wiele związanych z herbatą faktów z
historii Chin. Dalej znajdują
się inne kraje herbaciane: Japonia, Indie, Sri Lanka, Wietnam, Kenia. W osobny
sposób potraktowane
są bardzo ważne w historii herbaty najważniejsze kraje konsumenckie – Wielka
Brytania i Rosja.
Także USA i Francja. Sporo miejsca zajmują potraktowane w zbiorczy sposób różne
kraje w różnych
stronach świata – od Indonezji przez Tybet do
Maroka.
Są w
książce liczne wypowiedzi mędrców o herbacie, fragmenty na temat ze starych
ksiąg i dzieł literackich,
wiersze ( w tym opublikowane w końcu ubiegłego roku dwa wiersze Britain’s Tea
Poet - Elizabeth
Darcy Jones z uzyskanym copyright na tłumaczenie), opisy związanych z herbatą
obyczajów.
W podobny
sposób potraktowane zostały dzieje herbaty w Polsce – począwszy od pierwszej
wzmianki w królewskim liście do żony Jana Kazimierza (wiek XVII) i fragmentów opracowań
dawnych autorów, a skończywszy na wypisach literackich z wierszem Ignacego Krasickiego, fragmentami
dzieł klasyków i całkiem
nowych wierszach herbacianych, tekstach piosenek itd. Są oryginalne,
ekskluzywne wypowiedzi
nt. herbaty. Są informacje o herbatkach elity i smakoszach herbaty (z Józefem
Piłsudskim).
Są
herbaciane sentencje i aforyzmy, a także ciekawostki (w tym pochodzenie
unikalnego w świecie polskiego
słowa herbata). Są polonica. Są konkretne informacje o rynku herbaty, wielkości
konsumpcji, herbacianych
firmach operujących w Polsce i herbaciarniach. Są
informacje o właściwościach herbaty. Jest długa odpowiedź na pytanie “Jak
zaparzyć perfekcyjną herbatę”
(z zaleceniami George’a Orwella włącznie) i jak ją mieszać z
mlekiem.
Książkę
zamyka rozdział z przepisami na zaparzanie herbaty z różnych stron świata.
Wzbogacają ją liczne
reprodukcje dzieł wielkich malarzy z herbacianym motywem oraz fotogramy (w tym
celebryty Ryszarda Czajkowskiego z Afryki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz